Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Băsescu: Politicieni europeni îmi reproşează,…

Băsescu: Politicieni europeni îmi reproşează, printre dinţi, relaţia cu Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seara, la TVR, că unii politicieni europeni îi reproşează “printre dinţi” relaţia României cu R. Modolva, prin prisma acordării cetăţeniei tinerilor basarabeni, însă susţine că, relativ la populaţia sa, România acordă mai puţine cetăţenii ca alte state UE.

“Tot printre politicienii europeni foarte bine documentaţi mi se reproşează, mai printre dinţi, aşa, relaţia cu Republica Moldova şi faptul că dăm tinerilor cu prea multă uşurinţă, după părerea lor, cetăţenie română. Vreau să clarificăm şi acest lucru, pentru că i-am văzut chiar pe politicienii români dând dreptate”, a spus Băsescu, prezentând date ale Eurostat din anul 2008.

Astfel, susţine preşedintele, în 2008 România a acordat cetăţenie la 5.585 de persoane, “preponderent cetăţenilor moldoveni”, însă alte state europene, unele chiar cu o populaţie mai mică decât a României, au acordat cetăţenie unui număr mult mai mare de persoane, astfel încât, spune Băsescu, aceste critici nu sunt susţinute. “Să luăm Franţa, 137.320 (de persoane – n.r.). Dacă socotim elementar, Franţa are 60 de milioane de cetăţeni, noi 20 de milioane. Raportul, uitaţi-vă, 5.000 la 137.000. Nu se susţine această abordare de către nimeni”, a spus Băsescu, citat de Newsin.

El a mai dat exemplul Olandei, care are aproximativ jumătate din populaţia României şi a acordat 28.000 de cetăţenii, iar Portugalia 22.000. Un alt exemplu oferit de şeful statului a fost Austria, tot cu o populaţie mai mică decât a României, care a acordat cetăţenie la 10.268 de persoane.

Mioara Maxim, Informaţia Zilei